Učenici sedmog razreda OŠ ‘’Rifat Burdžović Tršo’’ Aleksa Filipović i Miloš Dobrić ostvarili su zavidne rezultate na nedavno održanom gradskom i okružnom takmičenju iz istorije. Kao podstrek zaposleni u Istorijskom arhivu ‘’Ras’’ odlučili su da iznenade ove uspešne đake poklon knjigama vlastitog izdanja.

                           

U dogovoru sa nastavnicom istorije i direktorom OŠ ‘’Rifat Burdžović Tršo’’ ovo je, za talentovane mlade istoričare, bila poseta iznenađenja. Osim arhivista poklone su im tom prilikom uručili i dugari iz odeljenja. A u osnovi svega je ljubav prema istoriji.

”Uvek sam mislio da, ako ne znamo šta se desilo u prošlosti, kako ćemo da se snađemo u budućnosti? Pravićemo iste greške koje su pravili naši preci. To mi je od malih nogu bilo interesantno i zanimljivo da proučavam neke detalje koji drugima možda i nisu bitni, ali meni je to važno. Planiramo da nastavimo da se borimo na Republičkom takmičenju, za naš grad, drugare i porodicu”, kaže Aleksa Filipović. On je na Opštinskom takmičenju osvojio prvo, a na Okružnom, drugo mesto.

Miloš Dobrić, koji je osvojio drugo mesto na Opštinskom takmičenju kaže da je pozitivno iznenađen ovom posetom i poklonima. Planira, kaže da nastavi da uči istoriju i širi svoja znanja u toj oblasti.

Nastavnica istorije Sandra Kovačević ponosna je, kaže, na uspeh svojih učenika. To joj je satisfakcija za uloženi trud i dodatna motivacija za rad. Ovakav gest Arhiva “Ras” je, ističe, za svaku pohvalu.

                       

Institucionalna podrška đacima koji vole istoriju je lep primer da se znanje kao trajna vrednost, vrednuje, prepoznaje i nagrađuje.

‘’Istorijski arhiv„Ras“ rešio je da nagradi učenike OŠ“Rifat Burdžović Tršo” koji su na opštinskom i okružnom takmičenju iz istorije ostvarili zavidne rezultate. Danas smo ih iznenadili na času i doneli im poklone u ime naše ustanove. Radi se o knjigama koje su izdanja našeg Arhiva i koje se naravno tiču istorije. Na taj način želimo da ih podstaknemo da se i dalje bave naukom i da koračaju putem znanja, kao jedine prave vrednosti uprkos svim drugim stvarima koje nam se prezentuju”, kazala je Azra Mušić Kararić iz Istorijskog arhiva „Ras“.

Podsećamo Istorijski arhiv „Ras“ učestvovao je u nedelji obeležavanja 20. aprila Dana grada Novog Pazara. Od 15. do 26. aprila priređena je manifestacija „Dani otvorenih vrata Arhiva“. U okviru iste posetioci su bili u prilici da vide stalnu postavku izložbi „Trgovina i zanatstvo u Novom Pazaru“ i „Novi Pazar – od kasabe do modernog grada“. Učenici Osnovne škole „Rifat Burdžović Tršo“ tokom protekle nedelje već su posetili Arhiv gde su pored izložbe imali priliku i da se upoznaju sa načinom funkcionisanja same ustanove. Arhivista Jasmina Leković ugostila je đake i tada su im prikazani i dokumenti koji se tiču osnivanja njihove škole.

 

Azra Mušić Kararić

Leave a Reply